1000

Nerob ojeby bo budes platit pokuty!!!!!!!

Najväčšia sieť online reportérov na Slovensku

KežmarokKultúraPopradPrešovský krajSlovenskoVýchodné Slovensko

Ždiar: Goralské folklórne slávnosti prilákali tisícky ľudí a aj predsedu vlády SR E. Hegera

2 Minút čítania

15.8.2022, Ždiar / Vysoké Tatry

Tohtoročné Goralské folklórne slávnosti prilákali do Bachledovej doliny v Ždiari (Belianske Tatry) tisícky návštevníkov. Marketingový manažér strediska Michal Rusiňák potvrdil, že od štvrtka (11. 8.) do nedele (14. 8.) tam zavítalo takmer 10.000 ľudí. „Touto cestou by sme sa chceli poďakovať všetkým zúčastneným, ktorí nám počas týchto dní darovali takéto krásne emócie a spomienky, na ktoré tak skoro nezabudneme! Tešíme sa už na ďalší ročník!“, uviedli organizátori na sociálnej sieti.

Pod Belianske Tatry zavítali aj Kandráčovci, Marián Čekovský a množstvo remeselníkov ….

Ponuku festivalu organizátori tento rok obohatili o kultúrny program so známymi umelcami, ale najmä o remeselníkov, ktorí doteraz svoju tvorbu nikdy neprezentovali. Vďaka detským predstaveniam si na svoje prišli aj najmenší návštevníci. Okrem iného mohli vidieť, ako sa vyrábajú časti tradičného goralského kroja – serdoky, ždiarske súkenné papuče, sukmany či kurtky, ale aj drevené šidle.

Svoje umenie predviedli aj goralskí remeselníci, pridali sa malí a veľkí Kandráčovci, Cimbal Brothers, Veronika Rabada, Marián Čekovský i Juraj Bača, ktorí sa postarali o dobrú náladu. Ždiarski remeselníci a folklórne súbory priblížili goralské tradície a kultúru. O zábavu pre najmenších sa postarali Sranda banda, Hanička a Murko, či Tárajko a Popletajka. Súčasťou festivalu boli aj remeselné trhy, či aktivity a zaujímavé workshopy. Podujatie svojou účasťou podporil aj premiér SR Eduard Heger. Goralské folklórne slávnosti ukončili svätou omšou v Ždiari a bohatým folklórnym programom.

Gorali aj vo Švédsku …

Jedinečný folklór, ktorý tu zanechali Gorali, sa aj vďaka zahraničným Slovákom pochádzajúcich z kraja pod Tatrami šíri ďaleko až za hranice Slovenska. Klip ku skladbe „Zbohom ostávajte“ natočila pred niekoľkými rokmi v Lendaku slovensko-švédska speváčka Anna-Katarina Schatzl (na Slovensku známa ako Anička z Maduaru), ktorá nádheru slovenskej kultúry a goralského folklóru v tomto modernejšom prevedení preniesla nielen do Švédska, ale aj do celého sveta. Táto skladba je súčasťou albumu/projektu Songs of my Soul, ktorý vznikol v spolupráci so skvelými hudobníkmi Henrym Tóthom a Mariánom Čekovským.

Anna-Katarina sa síce narodila vo Švédsku, ale jej mama Marcela (pôvodom zo Spišskej Belej) ju už od útleho veku prepájala so Slovenskom a Goralmi. Svojej dcére takto odovzdala časť svojho goralského srdca, ktoré v nej stále bije.

Zdroj: FB – Chodník korunami stromov, BACHLEDKA Ski and Fun, Slovenský reportér

Goralské folklórne slávnosti 2022

Súvisiace príspevky
KošiceKošický krajVýchodné Slovensko

Na burze v Budimíri uvidíte v sobotu aj veterány

1 Minút čítania
Budimír: V sobotu 15. apríla sa v Budimíri uskutoční už tradičná burza starožitností. „Budimírska burza má tradíciu už o roku 2004, keď…
Košický krajMichalovceVýchodné Slovensko

V Michalovciach zajtra vyhlásia výsledky fotografickej súťaže

1 Minút čítania
Michalovce: Krajská hvezdáreň a Zemplínske kultúrne centrum, zariadenie Košického samosprávneho kraja, je z poverenia Národného osvetového centra v Bratislave organizátorom regionálneho kola…
KošiceKošický krajVýchodné Slovensko

Chinaski v Košiciach pokrstia nový album na spoločnom koncerte s Lukášom Adamcom

1 Minút čítania
Košice: Jedna z najpopulárnejších českých kapiel Chinaski dorazí do Košíc 14. apríla. V košickej Kunsthalle predstaví a pokrstí nový album Frihet. Dvanásty…